Dravé Ryby
Takže v tomto příspěvku vám nabízím mé znalosti o dravých rybách.Tak začneme:
Candát obecný:
Charakteristika: Má statné,zavalité tělo vřetenovitého tvaru,hřbetje šedozeleně zbarvený s nevýraznýminačernalými pruhy a břicho bílé.Na skřelích má malý nenápadný osten,přední hřbetníploutev je vystužena ostrými tvrdými paprsky.Dorůstá v průměru do 40-70cm,při dostatku potravy mohou mít i 1,3 m a vážit 15 Kg.
Na co ho chytit:V první řadě používejte nástražní rybky.Mějte na zřeteli,že candáti loví jen relativně malé ryby-osvědčená nástraha je twister,gumová rybka,ale i wobler,kousky rybího masa,žížaly či menší rotační třpytky.Chytejte na lehké až těžké pruty na položenou nebo na přívlač,v závislosti na proudění vody a velikosti nástrahy.
Kdy chytat:Od srpna až do zimních měsíců , nejosvědčenější je konec léta a podzim.Candát nesnáší ostré sluníčko,proto choďte na lov, když bude pošmourno , mlha či zakalená voda,to jim vyhovuje nejvíce.
Jaké má maso:Maso z candáta patří k nejkvalitnějším ze sladkovodních ryb.
Sumec velký:
Charakteristika:Má velmi statné protáhlé tělo , jehož přední část je v průřezu válcovitá a zadní část naopak ze stran zploštělá.Boky jsou světlejší než tmavozelený nebo tmavohnědý až načernalý hřbet.Typický znak je pár dlouhých vousů na horní čelisti a dva další páry kratších vousů na dolní čelisti.Tělo je bez šupin.Rychle rostoucí sumci dosahují v průměru velikosti 1-2 m , některé unikáty i přes 3m a váží kolem 200-300kg.
Na co ho chytit:Nejvhodnější nástražní rybkou je větší okoun , dobrou nástrahou však i lín , ouklej nebo karas.
Kdy chytat:Sumce je možno lovit po celý rok , ale v mnoha zemích je lov regulován dobou hájení.Nejlépe berou po výtěru , protože v téhle době jdou víc za potravou.
Jaké má maso:Kvalitní , ale poměrně tučné.Nejchutnější je uzené.
Okoun říční:
Charakteristika:Má vysoké , ze stran zploštělé tělo , v dospělosti výrazný hřbetní hrb.Hřbet je tmavozelený , zbarvení boků se pohybuje od mosazně žluté až po zelenavou , boky má pokryty pěti až devíti načernalými , širokými příčnými pruhy , které mohou být rozvětveny do písmene V nebo Y.První hřbetní ploutev , na které jsou silné trnovité paprsky , má modročernou skvrnu.Mladí okouni rostou velmi pomalu , dorůstají v průměru do délky 15-35 cm , přes 30 cm dorůstají až tak ve věku 15 let.Maximální délka je 50 cm a váha kolem 3kg.
Na co ho chytit:Nejčastěji se loví na živou rybičku nebo na žížalu , na plavanou i na položenou , dobře bere na rotační třpytky a twistry a téměř nikdy nepohrdne malou rybkou.
Kdy chytat:Některé živější a zvědavější okouny můžete chytat po celý rok , ale nejlepší doba k lovu je uprostřed léta a na podzim .Nejlépe bere po vytření.
Jaké má maso:Maso je velmi chutné a kvalitní , navíc obsahuje asi jen 2% tuku.Potíže však činí škrábání šupin , kterých má okoun poměrně hodně.
Štika obecná:
Charakteristika:Má protáhlé tělo vřetenovitého tvaru , hlava je špičatá se zobákovytými ústy a silnými zuby.Postranní čára se táhne až k ocasnímu násadci , ale je několikrát přerušovaná .Hřbet je tmavozelený až načernalý , boky jsou zbarveny šedozelenými a žlutavými příčnými pruhy , hřbetní ploutev je u štik posunuta hodně dozadu.Průměrná délka štik je kolem 40-80cm , některé unikátní exempláře dosahují i 150 cm a váží přes 20kg.
Na co ji chytit:Štiku ulovíte nejlépe pomocí nástražních rybek , můžete použít i všechny druhy třpytek , woblerů , blýskáčů anebo gumových rybek.
Kdy chytat:Nejlépe se chytají na podzim , za chladných dnů , když ráno udeřily již první mrazíky .Období od září do ledna a také květen jsou nejlepšími měsíci.
Jaké má maso:Velice kvalitní maso , lehce stravitelné a libové.
Úhoř říční:
Charakteristika:Má dlouhé tělo , které je hladovitě protáhlé , jeho slizká kůže působí naze , protože šupiny jsou nejen velmi malé , ale jsou také velmi hlunoko v kůži .Břicho je dle vývojové fáze zbarveno bíle až žlutě , ocasní a řitní ploutev vytvářejí souvislý lem a hlava má v závislosti na potravě buď špičatý nebo naopak široce zaoblený tvar.
Na co ho chytit:Na malé rybky , kousky rybího masa , žížaly , osvědčili se ale také drobní korýši.
Kdy chytat:Od poloviny dubna do konce října je nejlepší čas k lovu , vyjma nočních hodin berou v podvečer a za soumraku , zejména za teplého , dusného letního počasí , nebo také za mírného deště přes den.
Jaké má maso:Lahodné , jemné , ale dosti tučné.Maso úhoře je poměrně drahé.Zasyrova je úhoří krev jedovatá , proto vždy maso tepelně opracujte!Můžete ho také udit , marinovat či konzervovat v oleji.
Losos obecný
Charakteristika:Zbarvení hřbetu je šedavě nahnědlé , břicho stříbřitě bílé , boky jsou světle šedé , poseté několika málo černými , ale výraznými skvrnami (starší lososi).Mladší lososi mají hodně skvrn , které přecházejí v táhlé tmavé pruhy.Tělo je protáhlé se značně štíhlým ocasním násadcem , mají silně ozubenou čelist a velká ústa sahající až za okraj oka.
Na co ho chytit:Na lososy platí velké strímry , většinou bílé barvy , velká třpytka a především malé rybky.
Kdy chytat:Hlavní sezona lovu lososů trvá ve sladkých vodách od května do října - v prvních týdnech tohoto období totiž u lososů dochází k jisté formě reflexu , díky kterému je relativně snadné nalákat je na háček.
Jaké má maso:Křehké , jemné , chutné a velmi snadno stravitelné s vysokým obsahem omega - 3 a omega - 6 mastných kyselin.
Komentáře
Přehled komentářů
joooo úplně na nic. :/ :(( divná stránka!!!!!!!
delka a naco chytat
(okoun, 2. 2. 2011 19:51)maokoun ricni az kolem 5g chyta se za kukurici sli sme statu na ribi a prvni muj ulovek byl stika obcena kolem 40 az 50cm
odpověď
(Tom, 18. 7. 2009 16:07)ahoj jo děkuji a neboj pracuji na tom tak aby to bylo co nejrychleji .... Tom
...
(Rybář Pavel, 18. 7. 2009 16:07)Ahoj máš ty stránky fakt moc pěkný , ale pospíšil bych si s upravováním.... fakt moc pěkné.Pavel
Re: Re: Oooo :)
(Šokky, 21. 5. 2012 9:43)